Дървен паркет

Декорация на настилка датира поне на египтяните, които покриват техните тухлени подове с циментова замазка и ги боядисани. Мозайките, практиката на инкрустация малки парчета дърво в под-рамка на по-прости дървесина за производство на модел или картина, е бил използван за украса на мебели за стотици години, но той не е бил използван, за да украсят настилки материал до 16-ти век, когато технологичния напредък право на техниката трябва да се прилага в много по-голям мащаб във връзка с „паркет“, шарени етажа от плътно прилепнали блокове от дърво.

геометрична блок модел Паркет де Версай (виж фигура 5) се превърна в стандарт настилката за формалните стаи на 17-ти френски замъци век, а много по-сложни дизайни са разработени за руските имения и дворци. Там, паркет дойде да се види, като разширение на архитектурата, често определяне цветови схеми.

Използването на паркет процъфтява по време на изграждането на Санкт Петербург през 18-ти век. Manor къщи и дворци са изникват цял ​​нов град, създаване на търсенето на по-голяма гама от интериорни дизайнерски варианти. В момент, когато архитектурен език се определя от желанието да се покаже богатството, влияние, вкус и модата, аристокрацията внесени занаятчии от близо и далеч, за да се създаде страхотни сгради, които ще се възхищават, завиждаха и имитират. Homes стават галерии за майсторите. Всеки детайл на сградата е красива като живопис, скулптура, мебели и други мебели в нея.

Паркет, проектирана от Бартоломео Rastrelli
Фигури 2а и 2b (долу вдясно): спалня на херцога на Рундалски дворец, проектиран от флорентинския архитект Бартоломео Rastrelli за руски Duke Ernst Йохан фон Biron. До 17-ти век, паркет е станала най-популярната Настилката в руските дворци и имения.
Водеща Рококо архитект Бартоломео Франческо Rastrelli е един от много европейски майстори доведени до Санкт Петербург, за да се изработи удоволствие дворци за аристокрацията. Той проектира на паркет на имперските дворци, включително Зимния дворец, който разполага с една от най-ярките примери за мозайки паркет в света.

В 1736, руски Duke Ernst Йохан фон Biron поръчано Rastrelli да построи имение 138-стая, двореца на Rundale, в това, което е сега Латвия. Скулптор Johann Michael Graff бе доведен в Берлин, и италиански майстори Карло Zucchi и Франческо Мартини боядисани таваните. подпис паркет Rastrelli се украсява стаите, с най-величествените в спалнята на херцога (виж фигури 2а и 2б).

Паркет, проектирана от Бартоломео Rastrelli
През вековете много от тези съкровища са били лишени или разрушен, но изключителни примери на паркет и мозайки все още могат да бъдат намерени в Санкт Петербург, включително Walnut Проучване Меншиков от Palace, Grand Hall Palace Museum е Ekaterninsky, и всяка стая в Palace музей на китайски.

> Паркет пристигна в Англия през 17-ти век с кралица Хенриета Мария. Най-малката дъщеря на крал Хенри IV на Франция, Хенриета Мария женен Чарлз I в 1627 и направи Somerset House (след Дания House) официалния си пребиваване в края на 1620s. Queen Хенриета нареди основна реконструкция и ремонти на къщата Тудор, ръководена от Иниго Джоунс, носейки едно докосване на френския съд в Англия.

До тогава, подове в английски вили и кралските дворци са били създадени от камък или дъска. Подовата настилка на паркет видял за първи път в нея модерно декорирани съд се имитира в цялата страна, но няколко примера са оцелели.

Line чертеж на паркет дизайн 16-ти век
Line чертеж на паркет дизайн 16-ти век
Фигури 3 и 4: Line чертежи на панелите Serlio и Паладио, две от най-ранните паркет дизайн от 16-ти век.
Дания House е възстановен през 18 век като Somerset House и повечето други примери са заменени с по-нови дизайни и материали или са били загубени през огън, гниене, разрушаване или реконструкция.

Въпреки това, Ham House, в Ричмънд на Темза, построен през 1610 и сега е собственост National Trust, похвали добри образци на паркет от 17-ти век. Голямата зала съдържа подиум изработена от Паркет де Версай и подовете на леглото камера и килер на кралицата са декорирани изцяло с паркет.

Boughton House също, в Нортхемптъншир, е избягал промяна през последните 300 години. Наречен английски Версай, благодарение на влиянието на Ралф, 1-ви херцог на Монтагю, бивш посланик в Париж и поклонник на френската архитектура, монашеските сгради и имение бяха превърнати в един от най-добрите имения в Англия.

Интериорът е блестящ с френски декоративни влияния, включително глоба паркет в много от държавните стаи. Великолепието е любов запазен и съхранен, правейки Boughton House един от най-добрите оцелели примери за културните стремежи на 17-ти век.

Тенденцията за parquetage продължи и в 18-ти век, с модели BEC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *